Posledný septembrový týždeň patril medzinárodným kolkárskym pohárovým súťažiam, na ktorých sa predstavili muži Podbrezovej( Svetový pohár v srbskej Bačke Topole) a ženy Podbrezovej (Európsky pohár v nemeckom Straubingu).

Muži Bačka Topola

Muži, ktorý sú ako každoročne jedny z favoritov na celkové víťazstvo, absolvovali trojdňovú kvalifikáciu relatívne bez problémov. V prvom dni nastúpili Tepša a Pašiak, ktorý výkonmi 633 resp. 582 usadili Podbrezovú medzi vedúcu šesticu mužstiev. Ďalší deň sa predstavili Tomka( 641) a Čech (583), kde po týchto výkonoch bolo slovenské družstvo už na tretej pozícií. V záverečný deň kvalifikácie nastúpili Vilmoš Zavarko(660) a Erik Kuna (575). Týmito výkonmi udržali kolkári ŽP Športu 3.miesto s veľkým náskokom pred 5-tym nepostupujúcim Szegedom. Poradie po kvalifikácií na postupových priečkach tak bolo nasledovné: 1. Zaprešić, 2.Zerbst, 3.Podbrezová 4.Beograd.

V semifinále sme tak dostali zrejme najťažšieho súpera a to nemecký Zerbst.

Vo vyrovnanom zápase, v ktorom rozhodli iba malé detaily, sme nestačili na nemcov tesne 3:5, keď konečný rozdiel bol iba 14 kolkov. Výkony: Zavarko 658, Tepša 644, Kuna 622, Pašiak 577, Tomka 568, Šibal/Kozák 548.

Po tejto prehre sme tak nastupovali do boja o 3. miesto, proti Zaprešiću. V tomto zápase už družstvo podalo opäť výborný výkon a po víťazstve 6:2 ,rozdielom 123 kolkov získalo pre Podbrezovú bronzové medaile. Výkony hráčov: Zavarko 688, Tepša 654, Tomka 624, Kuna 604, Vadovič 598, Pašiak 546. Výkonom 3714 bol prekonaný aj rekord kolkárne družstiev.

Kolkári ŽP Šport Podbrezová tak získali už 8 cenný kov zo Svetového pohára vo svojej histórií.

Veľká vďaka patrí aj asi 30-ke fanúšikom, ktorý cestovali do dejiska turnaja aby podporili hráčov a vytvorili výbornú atmosféru na kolkárni počas zápasov Podbrezovej.

Ženy Straubing

V dňoch od 29.9.2015 do 3.10.2015 sa konal v nemeckom Straubingu za účasti 12 ženských a 14 mužských družstiev Európsky pohár družstiev v kolkoch, ktorého sa za slovenské kolkárky zúčastnili hráčky ŽP Šport , a.s. Podbrezová.

Prvé dva dni tohto turnaja prebiehala kvalifikácia, z ktorej do semifinále postupovali štyri ženské družstvá s najlepším dosiahnutým výsledkom. Prvý deň podľa poradia nastúpili na straubingskú štvordráhu tri hráčky - Katarína Valigurová 551 zvalených kolkov, Jana Turčanová 578 a Dagmara Dideková 519 zvalených kolkov.

Druhý deň hrala trojica – Nikola Tatoušková výkon 593, Dagmar Kyselicová 242 striedaná Kristínou Diabelkovou 267, výkon spolu 509 a poslednou hráčkou Evou Štefanidesovou, ktorá podala až vo večerných hodinách vynikajúci výkon 606 zvalených kolkov, ktorý nás v závere kvalifikácie posunul na postupujúce 4.miesto semifinále.

Semifinále sa hralo v piatok doobeda, kde proti sebe nastúpili družstvá postupujúce z 2. a 3. miesta český TJ Spartak Přerov proti maďarskému TK Zalaegerszeg, v tomto zápase zvíťazili hráčky TK Zalaegerszeg a postúpili do finále.

Hráčky ŽP Šport Podbrezová postupujúce zo 4. miesta odohrali zápas s obhajkyňami minuloročného titulu európskeho pohára hráčkami nemeckého klubu KC Schrezheim, kde naše prvé tri hráčky Katarína Valigurová výkonom 600 zvalených kolkov, Kristína Diabelková výkonom 572 a Nikola Tatoušková osobným rekordom 646 kolkov získali tri body a vytvorili ďalším našim trom hráčkam ideálnu „pôdu“ na výhru. Tá sa zrodila už 30 hodov pred koncom zápasu, keď Eva Štefanidesová 554 síce bojovala s najlepšou nemkou Lutzovou /výkon 656 kolov/, avšak Jana Turčanová /výkon 540/ a Dagmara Dideková /výkon 564 kolkov/ získali po tretej dráhe po 3 setové body, čím získali ďalšie dva cenné body pre družstvo. Ani posledný hod nemky Lutzovej nestačil na celkové víťazstvo súperiek a zápas skončil víťazstvom železiarok na body 5:3, výkon družstva 3476:3477 a postúpili do finále.

V sobotu poobede ich vo finále čakali maďarské hráčky TK Zalaegerszeg. Na zápas nastúpili odhodlané železiarky v poradí Dagmar Kyselicová striedaná na 34. hode Janou Turčanovou, spoločný výkon 536 a prvý bod pre naše družstvo, Eva Stefanidesová 554 kolkov a Nikola Tatoušková výkonom 575 kolkov získala bod a otvorili finálový zápas v prospech železiarok v pomere 2:1.

Posledná trojica Katarína Valigurová vynikajúcim výkonom 624 kolkov, Kristína Diabelková výkonom 557 kolkov a Dagmara Dideková osobným rekordom 601 zvaleným kolkov svojimi výkonmi, kolektívnou hrou a odhodlanosťou nenechali nikoho na pochybách, že európske prvenstvo patrí dievčatám zo ŽP Šport, a.s. Podbrezová. Celkový výkon družstva 3447:3378, na body 7:1.

Ďakujeme sponzorovi vedeniu Železiarne Podbrezová, a.s. a ŽP Šport, a.s. Podbrezová za možnosť reprezentovať Slovensko na tomto európskom podujatí, našej spoluhráčke a vedúcej výpravy Dadke Kyselicovej za celkovú prípravu a dôveru a nášmu vodičovi Róbertovi Žiakovi za bezpečnú a pohodovú jazdu.

Súhrn medailí ŽP Šport Podbrezová:http://www.zpkolky.sk/sport/zpkolky.nsf/page/Historia_a_uspechy_oddielu

O úspechu ŽP Šport Podbrezová aj na šport.sk: http://sport.aktuality.sk/c/193919/kolky-sp-podbrezovcanky-sokujuco-vyhrali-europsky-pohar-druzstiev/

Kolky.sk : http://kolky.sk/text-fantasticky-tyzden-v-poharoch/


Muži s bronzovými medailami na Svetovom pohári 2015


"Zlaté" ženy na Európskom pohári 2015

Autor: (mk), (jt)

dizajnovy prvok